Schippers sfeervol wonen
Jasno Select Dealer

Onderhoud & Allergie

In tegenstelling tot wat men altijd dacht, zorgt zachte vloerbedekking voor een schonere lucht, vergeleken met een harde vloer. We brengen meer dan 90% van ons leven binnen door. Het binnenklimaat is dus zeer belangrijk voor onze gezondheid. Iedere dag ademen we zeer kleine stofdeeltjes in die in huis dwarrelen. Ook wel fijnstof genoemd. Deze stofdeeltjes zijn met het blote oog niet waarneembaar, maar dat maakt ze niet minder gevaarlijk. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) heeft in een onderzoek* aangetoond dat met name een hoge concentratie van fijnstof in de lucht voor gezondheidsproblemen kan zorgen. De kleine stofdeeltjes verhogen namelijk de kans op astmatische en allergische klachten. Daarnaast zijn ze een belangrijke oorzaak van klachten aan de luchtwegen bij kleine kinderen.

Een onderzoek van de Deutsche Allergie- und Asthmabund toonde aan dat de schadelijke werking van fijnstof aanzienlijk minder is als er, in plaats van een harde vloer, tapijt wordt gelegd.

Fijnstof deeltje

Herkent u het beeld van zwevende stofdeeltjes in uw woonkamer bij een laagstaande voorjaarszon? Kleine stofdeeltjes zijn nog veel kleiner en met het blote oog niet waarneembaar. Fijnstof is de verzamelnaam voor deze zeer kleine stofdeeltjes. De grootte van deze deeltjes bepaalt in welke mate ze gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Hoe kleiner de deeltjes, des te schadelijker zijn ze voor de gezondheid. Fijnstof kan worden onderverdeeld in twee categorieën:

PM10
In te ademen deeltjes met een aërodynamische diameter van maximaal 10 μm (daaronder vallen alle deeltjes die kleiner zijn). Deeltjes van deze omvang veroorzaken gezondheidsproblemen, omdat ze via de keel de longen kunnen bereiken.

PM2.5
Kleine deeltjes met een aërodynamische diameter van minder dan 2,5 μm. Deeltjes van deze omvang of nog kleiner kunnen de ademhaling en het cardiovasculaire systeem (hart en bloedvaten) aantasten. Via de luchtwegen komen de stofdeeltjes direct de longen binnen. Ze verhogen de kans op allergieën en astmatische klachten. Daarnaast zijn de kleine stofdeeltjes een belangrijke oorzaak van klachten aan de luchtwegen bij kleine kinderen. Een hoge concentratie kleine stofdeeltjes is de lucht is dus schadelijk voor uw gezondheid en die van uw huisgenoten.

Fijnstof in het lichaam

Hoe fijnstof ons lichaam binnenkomt
1 Fijnstof dringt ons ademhalingssysteem (de longen) binnen via neus en keel.
2|3 Grotere stofdeeltjes verdwijnen door te hoesten, niezen of slikken.
4 Kleinere stofdeeltjes kunnen tot diep in de longen doordringen. Ze kunnen zelfs de longblaasjes bereiken, waardoor long- en hartproblemen ontstaan en schadelijke chemicaliën in de bloedsomloop kunnen terechtkomen.
* Bron: World Health Organization Air quality guidelines for particulate matter

Tapijt vraagt net als andere gebruiksvoorwerpen als bijvoorbeeld uw kleding of auto, om regelmatig onderhoud. Goed onderhoud is niet moeilijk en hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Het is een kwestie van de juiste methode!

Onderhoudtips!

Tapijt vraagt net als andere gebruiksvoorwerpen als bijvoorbeeld uw kleding of auto, om regelmatig onderhoud. Goed onderhoud is niet moeilijk en hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Het is een kwestie van de juiste methode!

James heeft een totaalprogramma van professionele onderhoudsproducten, vlekverwijderaars en reinigingsmiddelen.

Even de belangrijkste punten op een rij:
  1. Gemorste substantie zo snel mogelijk opscheppen of opnemen
  2. In water oplosbare vlekken in een schone, vochtige doek laten trekken
  3. Overige vlekken (na) behandelen met een van de speciale vlekverwijderaars voor tapijt
  4. Geen zeephoudende schoonmaakmiddelen gebruiken, geen huishoudelijke oplosmiddelen, geen zout
  5. Nooit wrijven, uitsluitend lichtjes deppen, nooit föhnen, vlek gewoon aan de lucht laten drogen

Forbo Flooring Schoonmaak Onderhoud


Desso Airmaster