Schippers sfeervol wonen
Jasno Select Dealer

Hoe word ik uitgerust wakker?

Een goede voorbereiding begint al lang voordat u naar bed gaat. Ga pas naar bed als u zich slaperig voelt. Als u niet gemakkelijk inslaapt, is het beslist niet erg om bijvoorbeeld nog even verder te lezen of puzzelen totdat u begint weg te zakken. U slaapt dan wel een uurtje minder, maar doordat het inslapen zelf uiteindelijk snel gaat, is de kwaliteit van de slaap beter.


Voor het naar bed gaan
Eet niet te laat op de avond. Als de maag erg vol is, moet het lichaam namelijk hard werken om het voedsel te verteren. Daardoor slaapt u minder ontspannen. Drink voldoende voor het slapengaan, ga niet slapen met een dorstgevoel. Gebruik echter niet teveel dranken met cafeïne (zoals koffie, zwarte thee en cola) of alcohol; die kunnen uw slaap verstoren. Sluit elke avond af met een vast ‘ritueel’, zoals het huis afsluiten, de kamer opruimen of een glas melk drinken. Voer de diverse handelingen steeds in dezelfde volgorde uit. Een warme douche kan ook goed zijn, maar dat moet u dan wel een half uur van tevoren doen. Het in slaap vallen gaat gepaard met een afkoeling van het lichaam: door de warme douche reageert de thermostaat van uw lichaam ongeveer een half uur later met een lagere lichaamstemperatuur, net wanneer u in slaap wilt vallen.

In de slaapkamer
Zorg ervoor dat uw slaapkamer rust en ontspanning uitstraalt. De gemoedstoestand waarin u vlak voor het inslapen verkeert is van het allergrootste belang voor een goede nachtrust. Haal daarom alles weg wat niet met rust geassocieerd is, zoals rondslingerende kleren en voorwerpen die met het werk te maken hebben, zoals mobiele telefoons en laptops. Zorg voor een omgevingstemperatuur tussen de 16 en 25°C. Doe in bed bij voorkeur niets anders dan slapen of voorbereiden op het slapen. Dus alleen maar televisie kijken en lezen als het om lichte, ontspannende kost gaat. Seks kan ook een uitstekende voorbereiding zijn op het slapen.

Diep slapen
Uitgerust wakker worden


x